Glat, ru eller broken
Som førstegangsejer af en Jack Russell-terrier er det vigtigt at sætte sig ind i de forskellige pelstypers egenskaber. Der er nemlig stor forskel på, hvordan man skal pleje de forskellige pelstyper, så hundens pels altid yder den god beskyttelse mod vejrliget, og så den ikke mister sin evne til at være selvrensende.
Glat
Den glathårede Jack Russell-terrier er kendetegnet ved, at den hverken har skæg eller strittende øjenbryn. Dens pels skal være tæt, glat og blank, og med en god blanding af de kraftige, lidt stride dækhår og den finere og blødere underuld. Glathårede hunde med dyb og rig underpels kan have ansats til faner på halen, benenes bagside og halsens sider. På den glathårede hund ses musklerne tydeligt under pelsen, når hunden er i bevægelse.
Glathårede hunde kræver ikke den store pelspleje, når blot de bliver børstet jævnligt, særligt i fældeperioder. Måske kan man have gavn af en såkaldt Furminator. Har hunden rullet sig i noget virkelig fælt, kan den godt tåle et bad med hundeshampoo, men ellers bør det ikke være nødvendigt.
Ru
Den ruhårede Jack Russell-terrier har udpræget skæg og buskede øjenbryn. Dens pels er karakteriseret ved et jævnt lag af meget stride, oftest lidt krusede hår over et dybereliggende lag af fin underuld. Den føles ru at røre ved. Denne pelstype, som kendetegner mange jagthunderacer, er egentlig en mutation, og den er karakteriseret ved, at hunden ikke selv kan fælde de ru hår.
Den ruhårede Jack Russell-terrier SKAL derfor trimmes 1-2 gange om året + det løse, især omkring øjne og snude. Terriertrimning foregår med fingrene evt. med en grovtandet trimmekniv til hjælp – ALDRIG maskine, da klipning ødelægger pelsens kvalitet. Hunden grundtrimmes i det tidlige forår, holdes lidt vedlige sommeren over og trimmes om nødvendigt atter i bund i sensommeren. Man må ikke trimme hunden i månederne november-februar. Den ruhårede hund bør ikke vaskes med shampoo, da det kan gøre pelsen blød og affedte og filtre den, men den kan sagtens skylles i lunkent vand. Oftest er det dog også nok at lade hunden tørre, når den har rullet sig, og derefter børste igennem, da snavs i højere grad sætter sig i de øverste lag af pelsen. Har man ikke mod på selv at trimme hunden, er der ingen vej uden om at sende hunden til professionel trimning. Book aftale i rigtig god tid, og sørg for at finde en trimmer, der har forstand på korrekt terriertrimning.
Broken
At en Jack Russell-terriers pels er broken (”brækket”) vil sige, at den er en blanding mellem glathåret og ruhåret. Hunden har mere eller mindre tydeligt skæg og øjenbryn. Den afgørende forskel er, at broken føles mere blød end ru at røre ved. Det kan derfor være meget svært at afgøre, hvorvidt en pels er ru eller broken, også for dommerne, da bedømmelsen påvirkes af, hvornår og hvordan hunden er trimmet.
En ruhåret hund, der ikke passes korrekt med trimning, vil udvikle en mere lodden pels og derfor virke mere broken. Pelstypen broken spænder lige fra den næsten glathårede hund, der kun har antydning af skæg og bryn og et ganske svagt lag af grove hår over en ellers glat pels, til den meget lodne type, hvor hunden udvikler store mængder af såvel grove dækhår som fin underuld.
Navnlig den hårfagre broken-pelstype kræver omhyggelig pleje og trimning, ofte i højere grad end den ruhårede variant.
Broken hund i fuld vinterpels lige før trimning | Samme hund ca. 6 uger efter forårstrimning |
Hvorfor blander opdrætterne pelstyperne?
Det gør man typisk for at bevare en optimal pelskvalitet, der er i stand til at beskytte hunden mod vejr, vind og underskov. Det kræver virkelig sin pels at gå på jagt om vinteren, når man bare når sin jæger til knæet. Den opdrætter, der udelukkende avler glat på glat, eller ruhår på ruhår, risikerer at ende med tyndhår eller manglende underuld. Og en tyndpelset hund eller en hund uden underuld kan slet ikke holde varmen på en råkold vinterjagt.
Hvordan kan man se, hvilken type pels hvalpen får?
Det korte svar er: det kan man meget sjældent før længe efter, at man har valgt hvalp. Det hænder, at en hvalp allerede i 4-5 ugers alderen viser tydelige tegn på ruhår, men typisk viser hvalpe efter forældre med hver sin pelstype først tendens til bryn og skæg i 7-10 ugers alderen. Det hænder også, at to ruhårede forældrehunde får glat afkom, eller at to glatte pludselig præsterer en hvalp med broken eller ru pels. Og det er set, at en hvalp, der var meget lodden i 10-ugers alderen, som udvokset fremstod som glat. Den erfarne opdrætter kan dog ofte give et kvalificeret bud på hvalpens sandsynlige voksenpels, men det er ikke muligt at give garantier.