hundepote-sort

Darrel & Sally Odgers

Jack Russell: Dog Detective – Muddy Mystery.

London-Sydney m. fl.: Scholastic Children’s Books, 2006 (2005), hæfte.

ISBN 0-439-94288-1, 76 s., SH-illustr./Janine Dawson.

Nypris: £3.99, brugt: fra £0.50, fragt fra UK ca. £4.

Australske Darrel og Sally Odgers’ Jack Russell: Dog Detective – Muddy Mystery må være den helt rigtige bog her midt i en ferietid: den kombinerer JRT-stof med krimigenren.

Hundedetektiven med næse for myst-rier og deres opklaring er selvfølgelig the one and only: Jack Russell.

Bogen er nr. 4 i rækken af i alt 10 titler i samme serie af letlæste bøger skrevet for de lidt større børn – men andre barnlige sjæle med sans for JRT kan sagtens være med.

Det ville være synd at røbe for meget af handlingen her, men dramaet udspiller sig kort fortalt under et hundestævne for byen Doggeroo’s hunde af alle racer, hvor hoved-personernes ejere udfylder rollerne som eksteriørdommere og andre stævneofficials.

Skønt skrevet i Australien er bogens persongalleri og miljø yderst genkendeligt for garvede DJRTK-medlemmer, og Jack skal opklare, hvem det er, der har mudret mopsen Shuffle og gravhunden Polly til, lige før de skal i eksteriørringen. Hans gode ven, den irske setter Lord Red, hjælper ivrigt omkringfarende til i bedste dr. Watson-stil, og sammen opdager og opklarer de mysteriet om The Phantom Mudder.

Som hund så herre: Jack har selvfølgelig ikke sine fabelagtige evner som snuser fra naturens hånd alene. Hans ejer hedder Sarge – Sjanten – og er kriminalbetjent(blandt mennesker: Sergeant Russell) samt formand for byens hundeklub. I baggrunden spøger en stor gruppe af ikke nærmere identificerede, og ikke særlige rare hunde kaldet boneheads – det er dem, der bider dommerne og ejes af bonehead-mennesker, der synes det er smart at have farlige hunde.

Det er Jack Russell, der fortæller, og undervejs opstiller han jævnligt både Jacks ordlister og Jack’s Facts, såvel som han tegner næsekort. Her er et par prøver:

Jack’s Facts. A Jack Russell may be sweet. A Jack Russell may be little. A Jack Russell is never a “sweet little doggie”. This is a fact.

Jack’s Glossary: Terrier-tory. Territory owned by a terrier. Terriorise. Frighten. Nose map. Way of storing information collected by the nose. Jack-jump. A sudden spring by a Jack.

Skrevet og tegnet i Australien, udgivet i Storbritannien og det meste af Commonwealth og trykt i København – her er lagt op til en verdenssucces. God fornøjelse med ferielæsningen, og find selv ud af, hvem der mudrede hundene til og hvorfor!

 

Nina Johnsen