hundepote-sort

Ulla Rønnow: Hvalpe Som Hobby

Erfaringer fra 20 år som kennelmor

Århus: Turbine Forlaget, 2009. 112 sider (hæftet)

ISBN: 9788770902045 vejl. pris: 229,-

Århus: Turbine Forlaget, 2012. 112 sider (e-bog/PDF)

ISBN: 9788770907804 vejl. pris: 103,-

Denne anmelder har i bund og grund krimier som yndlingslekture, og det er ikke ofte, faglitteratur fængsler, så jeg må læse bogen i ét langt stræk. Det gjorde denne. Hvalpe Som Hobby er en meget vedkommende bog. For mig, som kennelmutter, på niende år. Og ja, det er dén Ulla Rønnow, journalisten vi kender fra tv. Der altså også opdrætter skotske terriere under kennelnavnet Dreamskot.

Bogen er ikke en forkromet begynder-guide til kunsten at opdrætte hunde eller en, jeg vil anbefale som godnatlæsning, mens man venter det første kuld. Men den burde være på pensumlisten for de lettere øvede. På basis af personlige erfaringer, på nøgtern, selvironisk og hudløst ærlig vis, og med stor kærlighed til hundene har bogen nemlig noget vigtigt på hjerte om hobbyopdræt i en ofte barsk verden, hvor ikke alt er det guld og grønne skove, man havde drømt om. Og historien om Kennel Dreamskot er ærlig talt lidt af en gyser.

Fra det første drømmekuld hersker Murphy’s lov. Næsten alt, hvad der kan gå galt, går galt: gentagne kejsersnit, sprængte livmødre, dødfødte hvalpe, hvalpedød, goldgang, tandfejl, mælkeophobning – you name it. Men alle gode gysere har heldigvis også højdepunkter af idel lykke, hvor alting pludselig lykkes, drømmen bliver virkelig, i hvert fald for en stund.

Bogen er bygget over en række tematiserede dagbogsnotater, punktnedslag i tid, garneret med faktabokse med nyttig viden om hundes reproduktion, fødsler og alle de praktiske aspekter. Gennemillustreret med skønne fotos af hvalpe i deres naturlige omgivelser, og smukt og stilsikkert layoutet af Turbine Forlaget; blot synd at man ikke liiige fik fanget de sidste korrekturfejl.

Ulla Rønnow starter som mange af os med ingenting at vide, springe glad ud i det, søge lidt råd hos en venlig opdrætter eller to og de bedste hanhunde – stamtavle-granskning er vel for professionelle. Katastroferne bliver ved at indfinde sig, og lige da man tænker, hvorfor i alverden hun dog bliver ved, går der efterforskning i sagen. Kennelmor springer ud som opdrætter-detektiv, begynder at interessere sig seriøst for stamtavler, blodlinjer og opdrætteruddannelse, og gyseren forløses som krimi. For al denne uforklarlige ulykke jo have en dybere årsag. Mærkeligt er det, at ingen andre opdrættere, ej heller dem bag Dreamskots linjer, vil vedkende sig tilsvarende problemer. I hvert fald ikke personligt, men… der sladres skam flittigt. Ulla Rønnow begynder at tage magten i mødet med de mange dyrlæger, sige fra når de indlysende er på Herrens (dyre) mark i diagnose og behandling, gå andre opdrættere i raceklubben på klingen, søge bredere netværk og forskningsbaseret viden. Skurken viser sig at hedde Herpes.

Det er sagt om krimigenren, at den dybest set handler om moral. Ulla Rønnow retter til slut en skarp moralsk anklage mod den sammensværgelse af fortielser omkring egne fiaskoer og fejl, hun møder hos de ambitiøse hard core-opdrættere, for hvem kilometervis af topplaceringer og internationale udstillingstitler er det eneste, det drejer sig om, med konsekvenser som overtypning, indavlsdepression og skjulte arvelige sygdomme som oplagt risiko for racen. Her ligger hunden nemlig dybest set begravet.

Det kunne lyde som ren paranoia, men er det ikke. Da Ulla Rønnow træder i karakter som dedikeret opdrætter i raceklubben og vil bidrage til fælleskabet med research, modarbejder magtfulde opdrættere hendes såvel som kennelklubbens nye initiativ til en systematisk belysning af fødselsproblemer og indførelse af specifikke avlsstrategier for alle raceklubber. Argumenterne går fra ”så er der jo ingen, der vil købe vores hvalpe” til rent ud fornægtelse af de videnskabelige forskningsresultaters værdi. Har vi hørt det før?

Det er en hamrende god bog – læs den, hobbyopdrætter, før det går galt for dig!

Nina Johnsen